Poggio Le Volpi Donnaluce IGP 0,75

99,99

Brak w magazynie

Opis

Poggio Le Volpi Donnaluce IGP 0,75
Wino dedykowane kobietom, etykieta przedstawia starą broszkę noszoną przez arystokratów. Wykonane z mieszanki białych winogron, wino jest jasnożółte. Intensywnie aromatyczne w nosie z doznaniami agrestu, moreli i brzoskwini, liczi, chińskiej mandarynki, białych kwiatów i finiszem miodu i migdałów. Jedwabiste i przekonujące w ustach, owocowe, świeże, niebezpiecznie pijalne i bardzo długie w trwałości. Bardzo
wszechstronne wino, świetny aperitif do przekąsek, skorupiaków, spaghetti z małżami i bottarga, orientalnych potraw, takich jak tempura i sushi lub tajska sałatka, risotti i świeży ser kozi.

Pochodzenie winnic
Winnice w regionie Lacjum.

Odmiana winogron
Winogrona dopuszczone przez IGP Lazio.

System prowadzenia winorośli
Szpaler kordonowy ostrogowy.

Gleba
Ziemie pochodzenia wulkanicznego bogate w mikroelementy.

Winiarstwo i dojrzewanie
Ręczny zbiór winogron, przedłużona kriomaceracja, delikatne tłoczenie i fermentacja w bardzo niskiej temperaturze.
Dojrzewanie na drożdżach w stalowych i różnych rodzajach beczek.
Leżenie na osadzie w stalowym zbiorniku przez co najmniej 3 miesiące.
Analiza sensoryczna
Jasnożółty. Intensywnie aromatyczny w nosie z
odczuciami agrestu, moreli i brzoskwini,
liczi, chińskiej mandarynki, białych kwiatów i finiszem miodu i migdałów.
Jedwabiste i przekonujące w ustach, owocowe, świeże, niebezpiecznie
pijalne i bardzo długo utrzymujące się.
Alkohol
13%.
Temperatura serwowania
6/8° C.
Pasuje do potraw
Bardzo uniwersalne wino, świetne jako aperitif do przekąsek, skorupiaków
, spaghetti z małżami i bottargą, dań orientalnych, takich jak
tempura i sushi lub tajska sałatka, risotti i świeży ser kozi.

Historia
Aby odnaleźć korzenie firmy Poggio Le Volpi, musimy cofnąć się o prawie stulecie. Wszystko zaczęło się w 1920 roku, kiedy Manlio Mergè rozpoczął produkcję wina i oliwy. Jego pasja do ziemi została najpierw przekazana jego synowi Armando, a następnie wnukowi Felice. Obaj zamienili marzenie dziadka Manlio w rzeczywistość, zakładając w 1996 roku farmę Poggio le Volpi w Monte Porzio Catone. Jest to obszar pochodzenia wulkanicznego, dlatego jest z natury żyzny. Poggio le Volpi stanowi pierwszy punkt zwrotny w działalności rodzinnej firmy.
Jeśli Armando rozpoczął produkcję Monte Porzio Catone i przekształcenie firmy z lokalnej w krajową, Felice, podążając za biznesowymi skłonnościami swojego ojca, zostaje enologiem, wprowadzając firmę do kręgu najciekawszych firm winiarskich pod względem produkcji w regionie Lacjum, osiągając wysokie uznanie wśród krajowych i międzynarodowych niszowych miłośników wina.
Felice Mergè kultywuje nowoczesną i zróżnicowaną tradycję winiarstwa, typową dla eklektycznych i ambitnych ludzi, takich jak Manlio i Armando Mergé.
Od 1920 r. historia Mergè dotyczy terytorium, pasji i jakości.

Informacje dodatkowe

Pojemność

0,75

Typ wina

Wytrawne

Region

Lazio

Kolor wina

Białe

Apelacja

IGP Lazio