Opis
Cantina Valle Isarco Kerner DOC 0,75
Wino jest żółte z zielonym refleksem. Pachnie świeżo i intensywnie, z pikantną nutą białych i żółtych owoców. Kwasowość w ustach balansuje pomiędzy orzeźwieniem, a pikantną pieszczotą. Całość wsparta smakiem muskatu, brzoskwiń oraz moreli.
SZCZEGÓŁY PRODUKCJI
Tylko ręczny zbiór do małych pojemników (stok ma nachylenie aż 55%). Selekcja w winnicy, po delikatnym wyciśnięciu soku, moszcz fermentuje w stali w kontrolowanej temperaturze, na osadzie, bez fermentacji malolaktycznej.
PODAWAĆ DO
Lekkich przekąsek, zimnych mięs, dojrzewającej szynki, dań na bazie jajek lub grzybów, ryb na parze, skorupiaków. Znakomite na aperitif.
Cantina Valle Isarco
Włochy – Alto Adige
Pierwsze zapiski o produkcji wina w dolinie rzeki Isarco (przez Austriaków zwanej Eisack) pochodzą z około 500 lat przed naszą erą.
Cechą charakterystyczną Doliny Eisack są lekkie, dobrze napowietrzone gleby i przeważnie suchy klimat. Jeszcze w latach 60-tych ubiegłego wieku uprawiano tu głównie czerwone odmiany, w dzisiejszych, współczesnych czasach Cantina Valle Isarco lub Kellerei Eisacktal, jeśli kto woli, słynie z produkcji wybornych białych win.
Widok na winnice w Dolinie Eisack
Winnica powstała w roku 1961 jako wspólny projekt 135 okolicznych rodzin, kultywujących łącznie 150 hektarów winorośli. Dzięki różnorodności gleb, mikroklimatów i ekspozycji nasłonecznionych stoków, każda działka rozwija swą własną, unikalną osobowość. Głęboko sięgające korzenie winorośli ciągną z ziemi najlepsze minerały, gleba bogata tu jest albo w łupki kwarcowe, dioryty, a nawet powulkaniczne porfiry. Ta mineralna mieszanka, w połączeniu z dużą liczbą słonecznych dni, dobowymi różnicami temperatury i podręcznikową ilością opadów daje winom stąd szerokie spektrum aromatów.
Opactwo Sabiona na diorytowej skale, tu rosną najlepsze Kernery i Sylvanery.
Winnice pokrywające strome zbocza masywnych diorytycznych skał przy Opactwie Sabiona to jedne z najlepszych działek w całej Górnej Adydze. Nic dziwnego, że najwyższej klasy wina pochodzą z dobrze wentylowanych i nasłonecznionych krzewów rosnących za murem tego byłego klasztoru sióstr Benedyktynek. Limitowana produkcja 3000 butelek każdej odmiany będzie sprzedawana po dojrzewaniu na osadzie przez 10 miesięcy, a następnie przez rok w butelce.
Królują tu Kerner i Sylvaner, a w ślad za nimi Gewürztraminer, Grüner Veltliner czy Sauvignon Blanc. Pełne aromatów, mineralności, ożywczej kwasowości, to prawdopodobnie najpyszniejsze białe wina w Italii.