Cantina Valle Isarco Gruner Veltliner Aristos DOC

104,99

4 w magazynie

Opis

Cantina Valle Isarco Gruner Veltliner Aristos DOC
Wino mieni się kolorami od malachitowej zieleni po cytrynową skórkę. Pachnie delikatnie, harmonijnie, przede wszystkim owocowo, ale są tu też akcenty kwiatów, ziół, a nawet pikantnych przypraw, jak syczuański pieprz czy kumin. Na podniebieniu równie atrakcyjne, świeże i subtelnie aromatyczne, z wyszukanym i długim finiszem.
SZCZEGÓŁY PRODUKCJI
Tylko ręczny zbiór do małych pojemników. Po krótkiej maceracji na skórkach, winogrona sa delikatnie zgniatane. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze zachodzi w stalowej kadzi. Wino odpoczywa potem na osadzie przez 10 miesięcy, część w stalowych kadziach, a część w dużych drewnianych beczkach, z dębu lub akacji.
PODAWAĆ DO
Miękkich, łagodnych serów, ryb oraz rozmaitych dań z białego mięsa.

Cantina Valle Isarco
Włochy – Alto Adige
Pierwsze zapiski o produkcji wina w dolinie rzeki Isarco (przez Austriaków zwanej Eisack) pochodzą z około 500 lat przed naszą erą.

Cechą charakterystyczną Doliny Eisack są lekkie, dobrze napowietrzone gleby i przeważnie suchy klimat. Jeszcze w latach 60-tych ubiegłego wieku uprawiano tu głównie czerwone odmiany, w dzisiejszych, współczesnych czasach Cantina Valle Isarco lub Kellerei Eisacktal, jeśli kto woli, słynie z produkcji wybornych białych win.

Widok na winnice w Dolinie Eisack
Winnica powstała w roku 1961 jako wspólny projekt 135 okolicznych rodzin, kultywujących łącznie 150 hektarów winorośli. Dzięki różnorodności gleb, mikroklimatów i ekspozycji nasłonecznionych stoków, każda działka rozwija swą własną, unikalną osobowość. Głęboko sięgające korzenie winorośli ciągną z ziemi najlepsze minerały, gleba bogata tu jest albo w łupki kwarcowe, dioryty, a nawet powulkaniczne porfiry. Ta mineralna mieszanka, w połączeniu z dużą liczbą słonecznych dni, dobowymi różnicami temperatury i podręcznikową ilością opadów daje winom stąd szerokie spektrum aromatów.

Opactwo Sabiona na diorytowej skale, tu rosną najlepsze Kernery i Sylvanery.
Winnice pokrywające strome zbocza masywnych diorytycznych skał przy Opactwie Sabiona to jedne z najlepszych działek w całej Górnej Adydze. Nic dziwnego, że najwyższej klasy wina pochodzą z dobrze wentylowanych i nasłonecznionych krzewów rosnących za murem tego byłego klasztoru sióstr Benedyktynek. Limitowana produkcja 3000 butelek każdej odmiany będzie sprzedawana po dojrzewaniu na osadzie przez 10 miesięcy, a następnie przez rok w butelce.

Królują tu Kerner i Sylvaner, a w ślad za nimi Gewürztraminer, Grüner Veltliner czy Sauvignon Blanc. Pełne aromatów, mineralności, ożywczej kwasowości, to prawdopodobnie najpyszniejsze białe wina w Italii.

Informacje dodatkowe

Kolor wina

Białe

Kraj pochodzenia

Włochy

Szczep

Gruner Veltliner

Pojemność

0,75

Typ wina

Wytrawne

Region

Alto Adige

Może spodoba się również…